Ads 468x68px

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Τι πρέπει να γίνουν οι θεοί

Ο Έλληνας είναι από μόνος του ένα χάος. Είναι η πιο χαοτική δύναμη του πλανήτη και γι’ αυτό επιβιώνει. Από το χάος γεννήθηκαν οι θεοί του και αυτός ο ίδιος. Ο πρωτοπόρος αυτός στοχαστής, στον απόγειο ακριβώς της δόξας του έδωσε για πολλοστή φορά την απάντηση που πρέπει για αυτό το θέμα. Πρώτος αυτός εισηγήθηκε την παύση και κατάργηση των θεών του. Σατιρίζοντας τους μέσα στους ίδιους τους ναούς της τέχνης και τα εκπαιδευτήρια της λαϊκής του σοφίας. Αντικαθιστώντας τους πλέον από αξίες που απορρέουν απ’ το αυθεντικότερο και δυναμικότερο θεϊκό όραμα που είχε ποτέ η ανθρώπινη κοινωνία. Την εναρμόνιση του ανθρώπου και των κοινωνιών του με τις αξιοσέβαστες επιταγές της φύσης. Για πρώτη φορά κι απ’ τα χέρια του ερευνητή Έλληνα άρχισε η πανηγυρική μετάφραση της μόνης “βίβλου” που γράφτηκε ποτέ από θεό. Του υπέροχου βιβλίου της φύσης, της θετικότερης φαιά ουσίας του σύμπαντος. Ανάμεσα στις αρωματισμένες σελίδες της, ο ερευνών άνθρωπος μπορεί να βρει τη γιατρειά και την αληθινή αιτία για όλα τα πάθη, τους φόβους, και τις ανεπάρκειες του, και να ανακαλύψει τις ίδιες τις δυνατότητες, προωθώντας το “γνώθι σ’ αυτον”, το μέτρο και την αρμονία, με τις προσωπικές του γνώσεις και δυνάμεις που είναι και ο μόνος αληθινός θεϊκός του προορισμός.
Ο ελληνικός στοχασμός παρέμεινε αλώβητος στο χώρο και στο χρόνο παρά τα θανάσιμα χτυπήματα που έχει δεχθεί. Αντιπαρατάχθηκε με θρησκείες και εισαγόμενες ιδεολογίες, δεν αλλοιώθηκε αλλά επιβίωσε και κυριάρχησε θεαματικά, και τούτο διότι δεν ισχυρίστηκε ποτέ του ότι είναι θεόπνευστος, άγιος, αλάνθαστος. Αλλά ισχυρίζεται ότι είναι προϊόν της λογικής του ανθρώπινου νου. Ποτέ δεν χαρακτήρισε τους ανθρώπους σε πιστούς και άπιστους, αλλά σε ενεργούς και μη πολίτες. Είναι ανοικτός στην εξέλιξη, τις ιδέες, είναι πάντα υπηρέτης του ανθρώπου και όργανο της επιστήμης. Δεν είναι δύσκαμπτος και δογματικός, αλλά ευέλικτος και εξελικτικός.
Όσο για τους «θεούς”. Να πάψει να αγκιστρώνεται στον πρώτο γλυκομίλητο θεό που είναι πρόθυμος να του πει όλα όσα θέλει να ακούσει. Οι προσωπικές μας ερωτήσεις, είναι οι μόνες που δίνουν περιεχόμενο στον αγώνα μας για το ζεστό προσωπικό γλυκό φως της νοημοσύνης, κι αυτό θέλει δουλειά και παιδεία κι όχι υποταγή και θρησκεία.
Ο αγώνας για μια ζωή με πιότερη νοημοσύνη, δεν είναι συνδεδεμένος με φλόγες κεριών που υπνωτίζουν η με βαρύγδουπες προσευχές που λύνουν και δένουν ουράνιες δυνάμεις. Ούτε με σκληροτράχηλη πίστη, που πετρώνει τα μεγέθη και τις πεποιθήσεις και κάνει τον άνθρωπο να μένει αμετακίνητα προσκολλημένος σε εικόνες, υποσχέσεις και εντολές θεών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Web Informer Button