ADS

click to open

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Den Eixan Tin Empiria Na Provlepsoun

Τα τελευταία χρόνια είδαμε σταδιακά να κυριαρχούν στη παγκόσμια αγορά άνθρωποι κατά συνθήκη, με φωτεινά μυαλά και λαμπερά πτυχία. Κανένα όμως πτυχίο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία που αποκτάς στη δουλειά και στη ζωή, κάθε μέρα, όλες τις μέρες το χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί μελετούσαν φόρμουλες και θεωρητικά μοντέλα, και σε επίπεδο θεωρίας δεν υπήρχαν λάθη, και σφάλματα. Η ζωή όμως έχει αποδείξει ότι πολλές φορές η θεωρία δεν είναι απόλυτα εφαρμόσιμη στην πράξη****. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι δεν είχαν την εμπειρία να προβλέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις ούτε τη ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που τους ξεπέρασαν. Μπορεί να είχαν άριστη εκπαίδευση, δεν είχαν όμως ουσιαστική γνώση. Όταν λοιπόν ήρθε η κρίση, η πραγματικότητα διέψευσε τα μοντέλα και τη θεωρία. Τη κρίση δεν τη προκάλεσε η έλλειψη νόμων και κανονισμών. Τη προκάλεσε η αμέλεια στη τήρησή τους, η χαλάρωση της εποπτείας. Η λογική πως η αγορά βάζει τους νόμους της, απλά δεν αποτελεί λογική. Η αγορά έχει ως στόχο την με οποιοδήποτε τρόπο μεγιστοποίηση των κερδών. Οι νόμοι βρίσκονται πάντα απέναντι διαφυλάσσοντας τη συνοχή του κοινωνικού κράτους και τη νομιμότητά του. Η μοιρολατρία των οικονομικών όρων της αγοράς έχει ως αποτέλεσμα την βαθμιαία αποπολιτικοποίηση κράτους και πολιτών επιβάλλοντας την εικόνα του τετελεσμένου εναντίον του οποίου κάθε αγώνας θα ήταν μάταιος. Τα συμπεράσματα και τα μαθήματα για όλους πρέπει να είναι καταλυτικά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όταν ομιλούμε για ανάπτυξη, η ανάπτυξη να αφορά και την κοινωνία συνολικά ταυτόχρονα με τη προσωπική τους. Ανάπτυξη που να φτάνει και στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας με ταυτόχρονη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

**** Στο επάγγελμα μου έμαθα ότι το βήμα της προπέλας του πλοίου απέτυχε σε όλες τις θεωρητικές εφαρμογές του. Η επιτυχία ήλθε μετά από το πάντρεμα της θεωρίας με τις εμπειρικές συνισταμένες λειτουργίας. Και μπορώ να αναφέρω πολλές άλλες περιπτώσεις αλλά δε χρειάζεται να το πλατιάζω

1 comments:

  1. ... νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη ... το πρόβλεψαν και το εκτέλεσαν κατ' εντολήν των σκοτεινών και άγνωστων αφεντικών τους μια χαρά ! Μάζεψαν τα λεφτά από τον κοσμάκη (με παν-δυτική ληστεία) και τσάκισαν την μεσαία τάξη της Δύσης.

    Συνειδητά και κατ΄ εντολήν !

    Να περιμένουμε τα χειρότερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Web Informer Button