ADS

click to open

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

To Taxidi Tou Ikarou

Tο ταξίδι του Ίκαρου
O Ίκαρος δεν χάθηκε εξαιτίας του Ήλιου αλλά μάλλον από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Γη.  Δεν είμαστε ακόμη απόλυτα βέβαιοι αν πήγε «εκεί που κανείς δεν ξέρει»  και βρήκε «αυτό που κανείς δεν γνωρίζει»   η αν έχασε το δρόμο του.
Χάπι εντ
Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στις πύλες του παραδείσου, με τον Άγιο Πέτρο.
Πλησιάζουν δυο υποψήφιοι, ένας μηχανικός της ΝΑΣΑ και ένας ακτιβιστής εναντίον της πείνας.
Ο Άγιος επιρρεπής στα καλά έργα και τη φιλανθρωπία, ασχολείται πρώτα με τον δεύτερο τύπο και τον ρωτάει πως πάει ο αγώνας.
 Ο ακτιβιστής τα μασάει.
"Τις τελευταίες δεκαετίες, όπως έχει επισημάνει και ο νομπελίστας οικονομολόγος Amartya Sen , οι λιμοί δεν σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη προσφοράς τροφίμων. Η παραγωγή επαρκεί να χορτάσει ολόκληρος ο πλανήτης. Το θέμα δεν είναι ότι ο φτωχός δεν έχει χρήματα να αγοράσει, αλλά το ότι είναι τόσο φτωχός που δεν μπορεί να συμπράξει με τα πιθανά δίκτυα διανομής. Το να γέμιζαν οι πληθυσμοί την κοιλιά τους με λούπινα και σούπα δεν θα χαλούσε τα σχέδια των πολυεθνικών. Πέρα λοιπόν από την αδιαφορία και τη διαφθορά, ευθύνονται ο κακός συντονισμός και οι συγκρούσεις, ειδικά οι εμφύλιες."
Οι ακτιβιστές δύσκολα μπορούν να αιτιολογήσουν την μικρή πρόοδο που πέτυχαν. Φταίνε άραγε τα συμφέροντα, η ανθρώπινη φύση, η χαμηλή προτεραιότητα που δίνει ο χορτάτος στην πεινά των παιδιών του άλλου; Ειδικά αν πρόκειται για κατοίκους μιας μακρινής γωνίας του κόσμου, που δεν θα του χτυπήσουν ποτέ την πόρτα; Μα και οι ίδιοι οι καλοπροαίρετοι και ενίοτε ηρωικοί αρωγοί δεν ξεφεύγουν από τις εγγενείς μικρότητες της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Η ίδια η μητέρα Τερέζα ήταν δογματική, ευνοϊκά διακείμενη στους δικτάτορες και επικίνδυνα αρνητική στην σύγχρονη ιατρική.
"Προσπαθήσαμε σκληρά αλλά" ….
Λέει μονότονα ο αγωνιστής και καταλογίζει ευθύνες επί δικαίων και αδικών, άπονων και συμπονετικών.
Ο άγιος Πέτρος γνέφει συγκαταβατικά, αλλά δείχνει κουρασμένος και μελαγχολικός. Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει. Θα τον αφήσει να περάσει, δεν περισσεύουν βέβαια οι φιλάνθρωποι, και τα στελέχη μη κυβερνητικών οργανισμών έχουν ευνοϊκή μεταχείριση και στο υπερπέραν.
Αλλά είναι φανερό πως η αίσθηση ανημποριάς του τύπου τον προβλημάτισε και τον απογοήτευσε.
Φωνάζει τέλος και τον μηχανικό της ΝΑΣΑ και του ζητά και το δικό του διαβατήριο για την αιωνιότητα.
"Στείλαμε σκάφος στον Κρόνο, που άφησε μια άκατο να βουτήξει στον Τιτάνα. Πετύχαμε απόλυτα τον συντονισμό, όποτε βάλαμε ακόμη μια πινελιά, συμπληρώσαμε ακόμα μια ψηφίδα στην μεγάλη εικόνα που έχουμε για την θέση μας στο σύμπαν."
"Πως τα καταφέρατε βρε μπαγάσηδες;"  Αναφωνεί  ο Άγιος, άνθρωπος του 1ου αιώνα μ.χ.
"Εμείς για να πάμε μέχρι την Καπερναούμ"…
Είναι βέβαια μεγάλη ιστορία, αλλά θα την ακούσει μέχρι τέλος. Του αρέσουν οι ιστορίες με Χάπι εντ.
Κάτι κατάφερε εντέλει η ριμάδα οι ανθρωπότητα όλους αυτούς τους αιώνες. Δεν πήγαν πια και όλα στράφι!
 
Web Informer Button