ADS

click to open

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

NHES Magnissias! Enas Kolpos Mikros

Ασύλληπτη θέα στη μαγευτική παραλία με την καταπράσινη φύση που φτάνει κι αγκαλιάζει σχεδόν τη χρυσαφένια αμμουδιά. Θέα ανενόχλητη και ταξιδιάρικη, τοποθεσία απομονωμένη και ήσυχη, ιδανική καθώς είναι το τελευταίο κομμάτι γης πριν τη θάλασσα με πολλά ελαιόδεντρα.
Στην άκρη του Παγασητικού κόλπου και ακριβώς απέναντι από την κατοικία των Κενταύρων, το μαγευτικό Πήλιο, τον τόπο που διάλεξαν οι θεοί του Ολύμπου για τις διακοπές του συναντούμε έναν μικρό κολπίσκο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, τις Νηές. Κατηφορίζεις με το αυτοκίνητο τη βορειοανατολική πλευρά του όρους Χλωμού ανάμεσα από σκίνα, κουμαριές, πουρνάρια και ελιές. Ο δρόμος μπροστά είναι όλο στροφές , με νεροφαγώματα στα πλαϊνά από τις βροχές και στο βάθος απλώνεται η θάλασσα με χρώμα ζαφειρένιο. Τα μάτια γεμίζουν με το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού, νοιώθεις στο πρόσωπο το χάδι από τον αλμυρό αέρα, μυρίζεις τα φύκια και την βρεγμένη άμμο, ακούς τις κραυγές των γλάρων και το απαλό πάφλασμα των κυμάτων. Όταν αντικρίζει κανείς για πρώτη φορά το τοπίο μένει κυριολεκτικά άφωνος. Το ζωηρό πράσινο των ελαιόδεντρων που κυκλώνουν προστατευτικά τον μικρό κόλπο, το γαλαζοπράσινο της θάλασσας που στέκεται γαλήνια και το αχνογάλανο του ουρανού συνθέτουν έναν μοναδικό πίνακα ζωγραφικής. Ο κολπίσκος της περιοχής Νηές, είναι μία παρθένα περιοχή, απείραχτη από το χρόνο. Ένας τόπος που όσο κανείς άλλος συνδυάζει τόσο μαγικά το βουνό και τη θάλασσα.
Στο νοτιοδυτικό άκρο της, σχηματίζεται μια πολύ όμορφη αμμουδερή παραλία με αβαθή καταπράσινα νερά και πολύ ψιλό βότσαλο, η οποία ενθουσιάζει τους επισκέπτες ιδιαίτερα όταν δεν φυσούν τα μελτέμια. Οι πανέμορφες πεταλίδες και τα κοχύλια είναι δείγματα της καθαρότητας και της διαύγειας των νερών. Κάθε μέρα, όταν ο ήλιος ανατέλλει πάνω από τις Νηές, ξεχύνονται όλες οι ομορφιές της φύσης και έρχονται σε επαφή με την θάλασσα, στα κρυστάλλινα νερά του κόλπου. Ο τόπος γεμίζει ενέργεια που απλόχερα προσφέρεται στον καθένα που χαλαρώνει στην αγκαλιά του, και γενικά απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις αυτό το  θαύμα της φύσης. Σαν πέφτει ο ήλιος το απόγευμα μία ανάσα δροσιάς ξεχύνεται στον αιθέρα, και η θάλασσα που απλώνεται εμπρός βαστά ακόμα την αλμύρα του Νόστου και τα δάκρυα του Αχιλλέα.

Καλώς ορίσατε στις Νηές!

Μια σημαντική έκταση αυτης της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, πέρασε το 2006-2007 στον έλεγχο μιας εταιρείας ανάπτυξης τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Ένα παρόμοιο γεγονός είναι ικανό να εμφανίσει, να εμβαθύνει και να ενισχύσει διχαστικές τάσεις και εντάσεις μεταξύ των κατοίκων της ευρείας περιοχής. Μία μικρή ομάδα κατοίκων σκέπτονται ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας θα επιφέρει σημαντικά και αποδεκτά οφέλη που θα οικοδομήσουν την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας με γρήγορους ρυθμούς. Συγχρόνως, η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας με πολλή αυτοπεποίθηση συνεχίζει να διαφοροποιείται, και να αντιστέκεται υψώνοντας την πρόκληση για να διατηρήσει την υφισταμένη κοινωνική αρμονία του θερινού θέρετρου στις ιδιαιτέρας ομορφιάς παραλία.
Τα δε μέλη της με στήριξη και τακτική στα υφιστάμενα πλαίσια του νόμου αντιστέκονται και προσπαθούν να προωθήσουν συνθήκες που να διαμορφώνουν την αποτυχία της υλοποίησης του γκρίζου επιχειρηματικού πλάνου. Η επίμαχη προς ανάπλαση έκταση είναι οικολογικά ευαίσθητη περιοχή που περιέχει και ένα μικρό φυσικό βιότοπο, στην εσωτερική πλευρά της ακτής, με σχετικά αραιή βλάστηση που υποστηρίζει μόνο έναν περιορισμένο πληθυσμό άγριας φύσης πουλιών, συμπεριλαμβανομένων και οι πολυάριθμες ποικιλίες των ειδών που μεταναστεύουν εποχιακά, τα θύματα στη σύγχρονη ανάπτυξη και την επέκταση του καλλιεργήσιμου εδάφους. Οι εγκαταστάσεις των γηπέδων του γκολφ χωρίς περιβαλλοντική μελέτη είναι κύριο ζήτημα. Η βλάστηση αποτελείται εδώ κατά ένα μέρος από τη χλόη με διασπορά των θάμνων και των δέντρων και διάφορα είδη φυτών έχουν το κοινό γνώρισμα της ανάπτυξης στο ρηχό και λασπώδες υφάλμυρο ύδωρ των υγροβιότοπων. Θα υπάρξει μια σημαντική μείωση του ελεύθερου εδάφους, από την οικοδόμηση του επιχειρηματικού πλάνου.
Ελπίζω οι πολίτες που ευτυχίσαμε να μένουμε στη περιοχή του κόλπου να μη χάσουμε, τις μικρές απολαύσεις που πολλές φορές θεωρούμε δεδομένες.
Τα αφέγγαρα μεσάνυχτα τον Ιούλιο, και τα αστέρια που παρουσιάζονται με τη σαφήνεια των πελεκημένων διαμαντιών στον έναστρο ουρανό το ξηρό καλοκαίρι. Τις μαγικές και γαλήνιες σε ησυχία νύχτες καλοκαιρινές που οι ψίθυροι από τα χίλια εξακόσια μέτρα του υδάτινου ανοίγματος του κόλπου ακούγονται καθάριοι και κρυστάλλινοι από τη μία πλευρά στην άλλη, η το ηλιόλουστο πρωινό στη φθινοπωρινή εποχή, να περπατάς κατά μήκος της ακτής και να μοιράζεσαι τη φύση με τα αποδημητικά πουλιά. Και όταν ο βροχερός χειμώνας φθάνει, και αρχίζει γαλήνια το έδαφος η βροχή να ποτίζει, οι άνθρωποι που ζουν μόνιμα εδω αισθάνονται όπως τον παράδεισο με τη νύχτα που πέφτει γρήγορα. Δεν είναι το θηριώδες οικοσύστημα στο απέραντο δέλτα του Ορινόκο, ένας κόλπος μικρός μα πολύ μικρός είναι, και αυτό το μέρος αγαπάμε.

Υ.Γ. Οι Νηές αποτελούν γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό της Σούρπης από τον οποίο ξεκίνησε ο Αχιλλέας την εκστρατεία του για την Τροία.

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

 
Web Informer Button